Luonnonharrastuskurssit

Pirteän Pässin ja Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonharrastuskurssien puitteet Heinäveden Vihtarissa ovat hienot. Majoitumme maisema-alueella, keskellä perinneympäristöjä ja niiden lajirunsautta keisarinviitoineen ja ketokultasiipineen. Ympärillä on 206 hehtaarin luonnonsuojelualue varjoisine metsineen ja rantoineen.

Viikonloppukurssi alkaa saapumisella ja majoittumisella perjantain-illan kuluessa ja jatkuu siitä sunnuntaipäivään. Lauantai käytetään kokonaan luonnon havainnointiin ja lajintunnistukseen - ruokailuja unohtamatta. Sunnuntaina ennen kotimatkaa on vielä aamuretki. Kurssi sisältää täyshoidon (ruokailut pe iltapala, la aamupala+lounas+kahvi+päivällinen+iltapala, su aamupala+lounas), majoituksen, saunan ja ohjauksen.

Kurssilla tunnistamme ja laskemme aurinkoisella säällä päiväperhosia, pilvisenä päivänä etsimme ketotuulenlentoa ja noidanlukkoja sekä ihmettelemme idänukonpalon historiaa. Aamulla retkeilemme luonnonsuojelualueen metsissä ja rannoilla. Jos linnut ovat laulutuulella, opiskelemme niitä sekä kiikaroiden että ääniä tunnistaen. Etsimme myös metsäsopulin ja liito-oravan jätöksiä sekä tutkimme majavan työn tuloksia. Varmuudella löydämme myös joukon erilaisia kääpiä sekä hauskoja sammal- ja jäkälälajeja.

Talkooleirit

Talkooleirille mahtuu 15-20 henkeä. Viikonlopun leirillä on puoli-ilmainen täysihoito ja maatilamajoitus, päiväkävijä talkoilee ruokapalkalla. Ilmoittautuminen on tarpeen.

Talkooleireillä tehdään vuosittain erilaisia töitä. Luonto ja maisema ovat toiminnan keskiössä, mutta talkoissa ei unohdeta rakennusperintöäkään.

Talkoissa oleellista on mukava tunnelma ja hyvä ruoka, itse työn eteneminen tulee kolmantena. Osallistujat tulevat osaksi talonväkeä, kun yhteistä hommaa puuhastellaan ja päivän hommien jälkeen leppoisasti iltaa vietetään.

Oikopolut

Kurssit ja talkoot

Pirteä pässi järjestää erilaisia luontoharrastuskursseja ja talkooviikonloppuja yhteistyössä Ilmari Räsäsen Säätiön sekä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

Lammaspaimeneksi

Vihtarin tilalla on mahdollisuus tutustua lampaisiin. Lähde lammaspaimenviikolle tai ota kummilammas.

Kokoustilat ja majoitus

Tilallamme on kokoustiloja ja mahdollisuus majoitukseen.

"Onni, ihmisen elämän lopullinen päämäärä"