Kokoustilat ja muut tilat

Isompana kokoustilana toimii noin 50 m2:n laajuinen tupa, jossa on tilaa 20-30 hengelle. Pienempiä ryhmätyötiloja on kaksi, joihin kumpaankin mahtuu helposti kymmenen henkeä.

Tupakahvio palvelee tilauksesta ja ryhmille. Tarjolla on sesongin mukaisia ja lähialueen tarjoamista aineksista valmistettuja herkkuja. Myös ruokailujen järjestäminen onnistuu. Maittava kotiruoka pyritään valmistamaan itse kerätyistä tai lähituottajien kasvattamista aineksista. Etukäteen sopimalla kaikki on mahdollista, mutta koska lähimpään kauppaan on matkaa yli 20 kilometriä, valmistelut vaativat hieman ennakointia.

Majoituspaikkoja löytyy niin alkuperäisasussaan olevista 1800-luvun piha-aitoista kuin vastaremontoidusta erillistalosta, ns. "punaisesta kaupasta". Tässä entisessä kaupparakennuksessa sijaitsevassa hirsituvassa on kamiinalämmitys. Talon toinen pää on ollut alkuaan savutupa. Talvilämpimiä majoituspaikkoja on tällä hetkellä 6 ja kesämajoituksessa (aitat, hirsitupa ym.) 10. Käytettävissä myös ilta-auringon suuntaan avautuva erillinen pihasauna.

Rakennusten ympärillä on tilaa vielä enemmän. Kauniina päivänä kannattaa hyödyntää maisema-aluetta, luonnonsuojelualuetta ja useita lähiseudun järvenrantoja - joko omatoimisesti tai opastettuna.

Luontoretket

Pirteä Pässi järjestää tilauksesta erilaisia retkiä pääosin tilan omille suojelualueille, mutta tarvittaessa kauemmaskin. Retkien teema ja pituus räätälöidään tarpeen mukaan. Opastuksen avulla löydät uusia laji-tuttavuuksia ja opit lisää luonnosta. Perushinta lyhyemmille retkille (kesto 2-3h) on 50 € / ryhmä (max 15 hlöä). Erikoisopastukset sovitaan erikseen.

Kokouksen yhteydessä voidaan esimerkiksi välillä virkistäytyä reilun kahden kilometrin pituisella luontopolulla. Polku on helppokulkuinen. Reittiin sisältyy mm. vanhaa metsää korpipainanteineen ja liito-oravahaapoineen sekä majavalammen rannan tulvaniittyä viitasammakoineen. Reitillä on myös "majavan epätoivoksi" ristitty haapavanhus.

Hieman pidempää retkeä toivoville löytyy 3-4 kilometrin helppokulkuinen reitti. Tällä reitillä on kuukkelin tapaamiseen parhaat mahdollisuudet - vaikka se aina vaatiikin tuuria. Viinikäävästä joutuu reitillä hyppäämään yli ja pikkupoikkeaman kanssa reitiltä löytyy ehkä Suomen komein haavanarinakääpä.

Omien polkujen kulkijoille voidaan suunnitella retki polkujen ulkopuolelle. Kostea korpi, rauhaisa ranta, majavan pesä, drumliinin laki tai jyrkänteen jylhyys odottavat. Alueella on tavattu kaikki Suomen tikkalajit ja suurpedot. Iso joukko harvinaisia vanhanmetsän lajeja piileksii suojelualueen sopukoissa. Usein ne nimenomaan piileksivät, mutta jotakin erikoista näkee melkein aina. Kevätkesällä linnustoon kuuluvat niin pikkusieppo kuin idänuunilintukin. Pohjantikan ja kanahaukan voit löytää vuodenajasta riippumatta.

Erillinen opetuskohde on tilan jatkuvan kasvatuksen metsänhoitokohde. 2-3 tunnin retkellä näet konkreettisissa kohteissa jatkuvan kasvatuksen hienoimmat mallikohteet ja hankalimmat toteutuspaikat. Kohteella on huomioitu erityisesti riistan ja muun eläimistön tarpeet ja nähtävillä on pieniä, mutta vaikuttavia keinoja säilyttää luontoarvoja tinkimättä juurikaan taloudellisesta tuotoksesta. Opastetulla retkellä väitellään sujuvasti menetelmän taloudesta ja muista vaikutuksista. Taatusti opit jotakin uutta - olitpa taustaltasi metsänhoitaja tai ns. maallikko!

Oikopolut

Kurssit ja talkoot

Pirteä pässi järjestää erilaisia luontoharrastuskursseja ja talkooviikonloppuja yhteistyössä Ilmari Räsäsen Säätiön sekä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

Lammaspaimeneksi

Vihtarin tilalla on mahdollisuus tutustua lampaisiin. Lähde lammaspaimenviikolle tai ota kummilammas.

Kokoustilat ja majoitus

Tilallamme on kokoustiloja ja mahdollisuus majoitukseen.

"Onni, ihmisen elämän lopullinen päämäärä"