Ajankohtaista

 • LAMMASPAIMENVIIKOT

  LAMMASPAIMENVIIKOT (viikko pe-pe 400€, sis. max 5 hlöä). Majoitus kaminalla varustetussa hirsituvassa tilan pihapiirissä.

  Voit olla joko omin sapuskoin tai sopia ruokailut erikseen, la aamuna myymäläautomahdollisuus. Sauna. Opastus ja tuki tarvittaessa lähellä, joten voit keskittyä maisemasta ja lampaista nauttimiseen. Varaa kesäsesongin viikkosi nopeasti! Muista myös mahdollisuus hiljentyä syksyn ja kevään rauhallisina viikkoina - syys-lokakuun rauha on käsinkosketeltava.

  Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Risto, puh. 040 5456472 / ristosulkava3@gmail.com tai Jaana, puh. 040 5473885 / jaana.sulkava@gmail.com.

 • Tunnista kevään laulajat

  Lintukurssi aloittelijoille ja hieman pidemmälle oppineille 26.5. – 27.5. 2018.

   

  Kevät raikuu metsissä, pelloilla ja järvillä. Kaikkialla kaikuu lintujen laulu ja pesiä rakennetaan kiivaasti. Mutta tunnistatko yleisimmät laulajat, pönttölinnut ja järvenlahden uiskentelijat? 

  Lintukurssilla liikutaan jalkaisin Heinäveden Vihtarin perinnemaisema-alueella ja ympäröivän luonnonsuojelualueen metsissä ja rannoilla. Tavoitteena on oppia tunnistamaan suomalaisen maaseudun tavallisimmat kaksi- tai viisikymmentä lintulajia – jokaisen oman tavoitteen mukaan. Päähuomio on yleisissä linnuissa, joita voit tavata missä vain, mutta tuntumaa haetaan myös pikkusiepon ja idänuunilinnun kaltaisiin vanhanmetsän lajeihin.

  Hyvällä onnella Pirteän Pässin yksityiseltä suojelualueelta voidaan löytää kaikki Suomessa esiintyvät tikkalajit tai havaita mikä tahansa petolintulaji. Vihtarin ikimetsän salaperäisistä, lapinpöllö, mehiläishaukka, pohjantikka ja kuukkeli ovat vaikeita löytää – oletko juuri sinä tarkkasilmäisin? Majavalammella polskivat ainakin tavallisimmat sorsalajit, joinakin keväinä uhanalaistakin vesilintulajistoa.

  Retki lintujen maailmaan sisältää kaikki ruokailut, majoituksen ja asiantuntijan opastuksen, lauantain lounaasta sunnuntain lounaaseen, 150 €/hlö. Iltapäivä-iltaretken kautta siirrytään lyhyen yön jälkeen aamuvarhaisen linturetkelle. Aamupäivää lepäillään niityllä – lintuja havainnoiden totta kai. Eikä muitakaan lajeja unohdeta, sillä retkillä eteen saattaa osua vaikka metsäsopuli tai liito-orava.

  Varaa paikkasi pian (osallistujamäärä rajoitettu) ja ilmoittaudu viimeistään 11.5. mennessä.

 • Luonnonkukkapäivän retki 17.6. klo 12-14

  Tutustutaan perinnemaisema-alueen kasvillisuuteen.

  17.6.  Luonnonkukkapäivän retki Vihtarin perinnemaisema-alueella. Vapaa pääsy. Retken jälkeen mahdollisuus hyödyntää tupakahvion palveluita. Lähtö klo 12.00 : Pirteä Pässi, Savonrannantie 12a.

 • Kerppukarkelot

  9.-10.7. Kerppukarkeloissa tehdään leppoisaan tahtiin ja luontoa katsellen lehtikerppuja lampaiden talvieväiksi ja samalla ylläpidetään perinnemaisema-aluetta.

  Voit osallistua päivätalkoisiin ruokapalkalla tai majoittua ja viihtyä iltaa Pirteässä Pässissä. Täyshoito-talkoopaketti ma aamusta ti päivälliseen (2 vrk), 60€/hlö. Ilmoittaudu viimeistään 2.7.2018

 • Petoaitatalkoot 14.-16.9. 2018

  Rakennetaan uuden metsälaidunalueen ympärille sähköistetty petoaita, joka pitää lampaat turvassa.

  Ilmoittaudu vähintään viikkoa etukäteen. Kysy myös majoitusmahdollisuuksista (viikonloppupaketti 60€). 

 • Kasvivärjäyskurssi

  10.-12.8.2018 Kasvivärjäyskurssilla värjätään villalankaa luonnonmateriaaleilla. 

  Täyshoitopaketti pe iltapalasta su lounaaseen 200 € (sis. ruokailut, majoituksen, opetuksen/värjäykset, saunan yms.). Joko omat villalangat mukaan tai lankaa voit ostaa paikanpäältä (tilaa etukäteen!). Ilmoittautumiset 1.8. mennessä.

 • Jatkuvankasvatuksen opintoretki

  8.9.2018 klo 12-16 tutustutaan jatkuvankasvatuksen opintoretkellä Vihtarin jatkuvankasvatuksen alueeseen, kolme kasvukautta hakkuiden jälkeen. 

  Onko taimettuminen onnistunut, ovatko latvukset tuuheutuneet? Tutustutaan menetelmän hyviin ja huonoihin puoliin kiertäen todellista jatkuvankasvatuksen hakkuualuetta (yht. 15ha), katsellen, keskustellen ja väitellen. Retken hinta 10€/hlö, sisältäen maastokahvit ja pullat. Lähtö: Pirteä Pässi, Savonrannantie 12a. Ilmoittautuminen 30.8. mennessä.

 • Oikopolut

  Kurssit ja talkoot

  Pirteä pässi järjestää erilaisia luontoharrastuskursseja ja talkooviikonloppuja yhteistyössä Ilmari Räsäsen Säätiön sekä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

  Lammaspaimeneksi

  Vihtarin tilalla on mahdollisuus tutustua lampaisiin. Lähde lammaspaimenviikolle tai ota kummilammas.

  Kokoustilat ja majoitus

  Tilallamme on kokoustiloja ja mahdollisuus majoitukseen.

  "Onni, ihmisen elämän lopullinen päämäärä"